Cirkulær økonomi

Nedbrydning og kortlægning af genanvendelige materialer er en helt essentiel del af bæredygtighed, da intet er mere bæredygtigt end direkte genbrug af materialer og konstruktioner, direkte på pladsen.

De materialer og konstruktioner som af forskellige årsager ikke er egnet til genanvendelse, skal derimod nedtages og bortskaffes på den miljømæssigt mest skånsomme og hensynsfulde måde.

Hos DMR har vi specialiseret os at udføre kortlægning af miljøfremmede stoffer i en bygning, samt, selvfølgeligt, at lave registreringer af genanvendelsesegnede materialer og konstruktioner.

Flere certificeringsordninger stiller krav om at miljø,- og ressourcekortlægningen udføres af uvildig og kompetent rådgiver, hvorfor du er i trygge hænder hos DMR.

Den miljømæssige gevinst ved at genbruge og opgradere ressourcer er indlysende, da det minimerer projektets CO2 forbrug. Fra 2024 indgår genbrugte materialer med 0 kg CO2e. En cirkulær økonomi kan nemlig være både sund fornuft, bæredygtig og en god forretning for såvel bygherrer og forbrugere.

Genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse af byggematerialer betinger, at materialerne er fri for skadelige koncentrationer af miljøskadelige stoffer. For eksempel skal betonelementer med malede overflader, som indeholder miljøskadelige stoffer afrenses, så det kun er rent beton, der nedknuses til nyttiggørelse.

Det er derfor vigtigt først at få kortlagt de miljøskadelige stoffer, bygningen indeholder.

Ukendte miljøskadelige stoffer kan give ekstraregninger, tidsforsinkelser og stoppe arbejdet, indtil det er sikret, at de miljøskadelige stoffer i materialerne ikke spredes i miljøet, og at nedrivernes sundhed ikke påvirkes – vi tilbyder derfor en ”totalløsning” bestående af:

  • først screener vi bygninger for miljøskadelige stoffer, og udarbejder krævet dokumentation i form af tegninger, fotos og laboratorieresultater for de udtagne prøver.
  • dernæst screenes bygningen/materialer ift. egnetheden for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse.
  • afhængig af certificeringsordning, kan DMR også være koordinator og afholde møder mv. på pladsen, samt stå for den afsluttende dokumentationsindsamling, så der kan afleveres en færdig ”pakke” til bygherre eller DGNB-auditor.

Alle arbejderne optimeres i forhold til den konkrete certificerings krav og betingelser, og i tæt samråd med kunden.

Vær opmærksom på disse forhold omkring nedbrydning og ressourcekortlægning

Hvis der er bygninger på grunden, så vil nedbrydning og ressourcekortlægning være en vigtig faktor i hele projektets bæredygtighedscertificering.

  • Allerede udført nedrivning. Vær opmærksom på, at nedbrydning der er sket inden bygherre erhverver grunden, muligvis også skal indgå i DGNB-certificeringen. Hvis nedbrydningen ikke er tilstrækkelig dokumenteret, vil det være svært at opnå point, eller ligefrem medføre negativ point i DGNB-2025 manualen.
  • Ombygnings,- og renoveringsprojekter. Tidligt i projektets idéfase bør miljø,- og ressourcekortlægningen foretages, så der planlægges udnyttelse af materialer fra nedrivningsprojektet, samt at resultaterne fra undersøgelserne kan bruges ved udbud af nedbrydningsarbejderne.
  • Nedrivningsprojekter. Så snart det er konstateret at eksisterende bygninger ikke kan genbruges i det kommende projekt, bør miljø,- og ressourcekortlægningen foretages. Ved kortlægningen identificeres de materialer fra nedrivningsprojektet som er egent til hhv. genbrug eller genanvendelse, og i givet fald, hvor de kan afsættes. Undersøgelserne vil ligeledes skulle bruges ved udbud af nedbrydningsarbejderne.

Hvor lang tid tager arbejdet omkring nedbrydning og ressourcekortlægning

Omfanget af arbejdet vil variere i henhold til certificeringsordningen og den konkrete manual, samt selvfølgeligt, bygherrens ønsker og eksisterende bygningers opbygning og indhold af genbrugsegnede materialer.

Miljø,- og ressourcekortlægningen tager typisk fra en til få dage, alt afhængig af bygningsstørrelsen, og rapport fremsendes ofte 2-4 uger efter endt undersøgelse.

Kontakt os for uforpligtende drøftelse og tilbud

Vil du høre mere om miljø,- og ressourcekortlægningen eller ønsker et tilbud, så kontakt en af vores bæredygtighedsrådgivere.

Kontaktpersoner

Afdelingsleder, DGNB-konsulent


Ronni Dreier Jørgensen
Kontorleder, fagchef
Diplomingeniør

+45 40 76 07 23
E-mail

DGNB-konsulent


Franz Breindahl Petersen
Projektleder
+45 25 50 55 26
E-mail