Udfordringer med tab af biodiversitet fylder mere end nogensinde før.
Fremmelse af biodiversitet, naturbeskyttelse og respekt for dyr og planter, er et skærpet indsatsområde i forbindelse med arbejdet med bæredygtigt byggeri og kommer til at udgøre en stadigt større del af bygherres fokusområde og af certificeringerne.
Hos DMR har vi specialiseret os i at udføre kortlægning, vurdering og overvågning af biodiversitet, arter og naturtyper. Løsning af opgaverne udføres i tæt samråd mellem bygherre, øvrige rådgivere og DMR, for optimering af biodiversiteten, i respekt med bygherres ønske om byggeri på grunden.
DMR har bred erfaring med at udarbejde biodiversitetsstrategier, som tager udgangspunkt i nærområdets arter og habitater. Denne strategi kan udgøre grundlaget for det videre arbejde med fremmelsen af biodiversiteten, som f.eks. indebærer steppingstones for insekter og flora og etablering af korridorer for dyr, og forskellige terrænvariationer.
Derudover har vi erfaring med væsentlighedsvurdering og konsekvensvurdering i relation til habitatvurdering af bilag IV-arter og Natura 2000, og har erfaring med kortlægning og vurdering af yngle- og rasteområder for bilag IV arter f.eks. flagermus, padder og markfirben.
Natur- og habitatvurderinger kan være afgørende for hvordan et konkret projekt kan gennemføres, hvorfor det er vigtigt så tidligt som muligt i processen at få gennemført disse vurderinger, så man kan se om der er forhold, der kan få afgørende betydning for projektet.
Rådgivningen udføres i henhold til bygherres ønsker og ambitionsniveau, eller ud fra kravene i den konkrete certificeringsordning. Rådgivningen omfatter f.eks. kortlægning og overvågning af biodiversitet, arter og naturtyper (f.eks. bilag IV-arter, beskyttede naturtyper, habitatnaturtyper, invasive arter, rødlistede arter og §3-natur).
I mange projekter vil rådgivningen desuden omfatte planlægning og forslag til afværgeforanstaltninger i form af biotopforbedringer og etablering af erstatningsnatur eller andre afværgeforanstaltninger, hvis det er nødvendigt for at det konkrete projekt kan gennemføres, eller for opnåelse af de ønskede point i certificeringen.
Vær opmærksom på disse forhold omkring biodiversitet og certificeret byggeri
- Arbejdet med biodiversitet skal sættes i gang tidligt, da en tidlig indsats kan sikre beskyttelse af naturen i projektet. Det anbefales derfor at man allerede i den tidlige projekteringsfase kontakter en rådgiver og får udarbejdet en biodiversitetsstrategi.
- Da mange arter kun kan registreres i forår og sommer er tidspunktet på året en vigtig faktor i forhold til muligheden for on-site registreringer.
Hvor lang tid tager arbejdet omkring biodiversitet ved en certificering?
Omfanget af arbejdet vil variere i henhold til certificeringsordningen og de konkrete krav, samt bygherres ønsker og grundens muligheder.
Ideelt starter arbejdet omkring biodiversitet allerede op i forbindelse med den indledende projektering, hvor der foretages en registrering af arter og habitater på grunden. Med denne vigtige information, kan bygherre og rådgivere allerede på et tidligt stadie nå at tilpasse grundens udnyttelse mv. Under byggeriet, og ved byggeriets afslutning, udarbejdes dokumentation på at planlagte tiltag er udført og fungerer efter hensigten.
Kontakt os for uforpligtende drøftelse og tilbud
Vil du høre mere om biodiversitet eller ønsker et tilbud, så kontakt DMR i dag for en uforpligtende samtale om hvordan vi kan hjælpe dig med at sætte fokus på biodiversiteten.