DMR’s bæredygtighedsledere og DGNB-auditors har en lang række projekter bag sig.
Som auditor tilbyder vi DGNB-certificeringer og bæredygtighedsledelse til alle typer nybyggeri, renovering og transformationer.
Vi har stor erfaring med rådgivning om bæredygtigt byggeri, herunder DGNB, med en klart defineret proces for certificeringen fra start til slut. Vi sørger for at certificeringen kommer i mål, og vi tager en ledende rolle til certificeringens fremdrift.
Med afsæt i bygherrens ambitionsniveau udarbejdes den første DGNB screenings-matrix, hvor det fastlægges hvilke kriterier og indikatorer som skal opfyldes til certificeringen. Samtidigt hermed udarbejdes der en klar rollefordeling, fordi opnåelse af en DGNB-certificering er en fælles indsats, med bidrag fra alle byggeriets involverede parter.
For at opnå en optimal certificeringsproces, er det én af DGNB-auditorens primære roller, at facilitere, vejlede og rådgive alle parterne, og derigennem skabe en fælles forståelse om bæredygtighedsmålet i projektet, samt sørge for, at den ønskede certificering opfyldes.
For at opnå den bedst mulige proces, er det ligeledes essentielt at DGNB-auditoren tilknyttes tidligt i idéfasen, da en del point i DGNB-regi allerede kan opnås her. Tilsvarende bør de første LCA-studier også udarbejdes tidligt, hvor bygningsdesignet endnu ikke er fastlagt og projektet lettere kan tilpasses, frem for senere, hvor der er truffet mange designvalg.
Omdrejningspunktet i enhver DGNB-certificering er LCA (livscyklusvurdering), som er en beregning af projektets samlede miljøaftryk (bl.a. CO2e-aftryk), som i tæt relation med LCC (levetidsomkostninger) og Materialevalg (miljøskadelige stoffer) er afgørende for valget af projektets primære konstruktioner og materialer. Vi tager typisk udgangspunkt i vores LCA-beregning og igennem hotspotanalyser og variantstudier finder vi frem til de bedste materiale- og konstruktionsvalg til projektet, i tæt relation med LCC (levetidsomkostninger) og miljøskadelige stoffer. Det kalder vi i DMR for et sundt bygningsdesign.
DMR har udviklet et enestående værktøj i branchen til at samkøre LCA, Materialevalg og LCC, som du kan læse mere om her.
Målinger og dokumentation
Ydermere tilbyder vi også DGNB-specifikke ydelser og målinger for dokumentation af forskellige DGNB-indikatorer, som du kan læse mere om her.
Synergier i DMR
De fleste projekter har desuden brug for andre ”traditionelle” rådgivningsydelser, som ikke nødvendigvis er opstillet som egentlige bæredygtige krav eller indsatser, men som med fordel kan samles hos én rådgiver. Læs mere om mulige synergier i DMR her.
Sagt med andre ord, så er DMR i stand til at yde en bredtfavnende rådgivning omkring alle forhold som vedrører eksisterende bygninger på grunden, samt selve grunden, herunder geoteknik, eventuel jordforurening, fugt og skimmel (ombygning og transformation), biodiversitet mv.
Hvad kan DGNB-certificeres?
Langt de fleste typer byggerier kan DGNB-certificeres, og typiske bygningskategorier er prædefineret i DGNB-manualerne, såsom ”beboelse, kontor mv.”.
For bygningskategorier, som ikke specifikt er nævnt i manualen, kan der i samråd med Rådet for Bæredygtigt Byggeri skabes en projektspecifik evalueringsmatrice, kaldet DGNB-FLEX.
Tilsvarende findes der særlige regler når byggeriet har blandet anvendelse, f.eks. 40% kontor, 40% beboelse, og 20% butik.
Afhængig af ambitionsniveau, kan man arbejde efter at blive tildelt enten DGNB Platin, DGNB Guld eller DGNB Sølv certificering. Derudover kan man arbejde for at opnå tillægsudmærkelser som bl.a. DGNB Hjerte, der omhandler trivsel og indeklima, og DGNB Diamant for anerkendelse af arkitektonisk kvalitet.
Læs mere om DGNB certificeringsordning i Danmark hos rådet for bæredygtigt byggeri.
Se et udpluk af vores DGNB-projekter ved at klikke her.
Hvorfor DGNB-certificere?
En DGNB-certificeret bygning koster typisk mere at opføre end en tilsvarende ikke-certificeret bygning. Det er imidlertid kun den halve sandhed, ud fra et rent økonomisk perspektiv. Hvis du får dit byggeri DGNB-certificeret, er der en række andre økonomiske fordele:
- ESG-lån – Green-bonds – Du kan ofte opnå fordelagtig belåning, med lavere bidragssatser og ESG-afhængige renter.
- Salgsværdien af din bygning vil ofte være noget højere, da der i processen med DGNB-certificeringen udarbejdes omfattende dokumentation på at bygningen er velprojekteret, velopført og har et lavt forbrug i driften.
- Branding-værdien, som svært kan prissættes.
- En spændende bygning og godt indeklima kan være med til at tiltrække og fastholde medarbejdere.
Pris
Prisen for en DGNB-certificering afhænger altid af det enkelte projekt, ambitionsniveauet og hvilke ydelser DMR skal levere.
Vores rådgivning starter derfor altid med et uforpligtende møde, hvor de overordnede rammer for projektet bliver fastlagt. På baggrund heraf, udarbejdes et tilbud i den konkrete sag.