Klimakrav i Bygningsreglementet

Klimakrav i Bygningsreglementet

I januar 2023 blev der indført de første klimakrav i Bygningsreglementet for at reducere CO2-udledningen fra byggeri, og kravene skærpes medio 2025.

Der er kommet to nye bestemmelser om nybyggeris klimapåvirkninger i bygningsreglementet fra 1. januar 2023, som er gældende indtil kravene strammes medio 2025:

  • Nybyggeris klimapåvirkninger skal dokumenteres med en klimaberegning (LCA-beregning jf. EN15978).
  • Nybyggeri over 1.000 m2 skal overholde en grænseværdi på 12 kg CO2e/m2/år.

Klimakravene er beskrevet i § 297 – § 298 i Bygningsreglementet.

Derudover strammes kravene til medio 2025, som bl.a. betyder at:

  • Alt nybyggeri over 50 m2 er i udgangspunktet omfattet af kravene.
  • Grænseværdien differentierer mellem forskellige bygningstyper (se tabel nedenfor).
  • Transport og Byggeplads omfattes også af kravene, med særskilt grænseværdi.

I DMR er vi specialiserede inden for Bæredygtigt Byggeri, herunder klimakravene i Bygningsreglementet. Vores team af LCA-specialister kan udføre LCA-beregninger på alle typer byggerier og vi overholder altid gældende regler og standarder på området – herunder EN15978 og ISO104044. Læs mere om vores kompetencer inden for LCA ved at klikke her.

Ønsker du at implementere bæredygtighed på dit byggeprojekt, kan du også med fordel tage fat i en af vores Bæredygtighedsledere – læs mere her.

Hvad er omfattet af 2023-klimakravene?

I udgangspunktet er alt nybyggeri, som også er omfattet af krav om energiramme, omfattet af klimakravene. Det vil sige, at hvis en bygning er omfattet af reglerne om energiramme i § 259 eller § 260 (bortset fra byggeri undtaget efter § 251, stk. 2), skal der foretages en beregning af bygningens klimapåvirkning over dens livscyklus.

Bygningens klimapåvirkning opgøres i enheden [kg CO2e/m2/år], hvor ”år” henviser til en betragtningsperiode på 50 år og ”m2” henviser til et nyt begreb i Bygningsreglementet, som kaldes for ”referenceareal”.

Referencearealet opgøres i forhold til etagearealet som opgjort ifølge § 455, med følgende modifikationer:

  • Alle kælderarealer, affaldsrum i terrænniveau og sikringsrum medregnes.
  • Udvendige ramper, trapper, brandtrapper, altaner, altangange og lignende medregnes alene med 25 pct.
  • Integrerede garager til enfamiliehuse, rækkehuse og lignende medregnes alene med 50 pct.
  • Integrerede carporte, udhuse, overdækninger, skure og lignende medregnes alene med 25 pct.
  • Walk-on-ceilings og lignende medregnes alene med 25 pct.

Hvilke bygningsdele skal indgå i beregningen?

Der findes en komplet liste over bygningsdele, som skal indgå i beregningen af bygningens klimapåvirkning, i Bygningsreglementet (bilag 2, tabel 6). Vi har også lavet listen tilgængelig for download her på siden:

BR18-Bilag2-Tabel-6_kompletDownload

Hvilke bygningstyper er ikke omfattet?

Klimakravene gælder i udgangspunktet ikke for:

  • Tilbygninger (som ikke er omfattet af reglerne om energiramme i § 259 eller § 260)
  • Ombygninger (som ikke er omfattet af reglerne om energiramme i § 259 eller § 260)
  • Sekundære bygninger (som ikke er omfattet af reglerne om energiramme i § 259 eller § 260)
  • Uopvarmede bygninger
  • Garager og carporte, der ikke er integrerede i den primære bebyggelse
  • Udhuse, hønsehuse, drivhuse, overdækkede terrasser
  • Udnyttede tagflader og lignende

Særlige forhold

Hvis der er særlige forhold ved bygningen pga. placering, funktion e.l., som nødvendiggør et materialeforbrug med øget klimapåvirkning, skal den øgede klimapåvirkning ikke indgå i beregningen (se vejledningen for eksempler). Forskellen beregnes som anvist i reglernes bilag 2, tabel 9.

Genbrugte byggematerialer tæller med 0 kg CO2e i beregningen af bygningers klimaaftryk

Den 1. januar 2024 trådte nye regler i kraft, som betyder, at genbrugsmaterialers klimapåvirkning sættes til 0 kg CO2e igennem hele livscyklussen for alle bygningens moduler. Denne belønning er vedtaget for at understøtte udviklingen af et nyt marked for genbrug.

En udledning på 0 kg CO2e er naturligvis ikke retvisende, da der også er klimapåvirkninger forbundet med genbrug af byggematerialer (transport, eventuel rensning/tilpasning, forberedelse etc.), men tiltaget er en start og er besluttet for at fremme brugen af genbrugte byggematerialer i byggeriet. Det er dog vores forventning, at man i fremtiden vil medregne de egentlige klimapåvirkninger, der måtte være forbundet med de genbrugte byggematerialer – f.eks. ved opbygning af et generisk datasæt for genbrugte byggevare, således som produktspecifikke EPDer for genbrugte byggematerialer.

Stramning af CO2-krav bliver indført medio 2025

Den 30. maj 2024 blev der indgået aftale om ambitiøse klimakrav til nyt byggeri, som indføres medio 2025, i forbindelse med et revideret bygningsreglement.

Én af de nye tiltag er differentiering af klimakravene i forhold til bygningstypen.

Oversigten over de nye grænseværdier kan ses her:

Aftalen indeholder også nye grænseværdier for lavemissionsklassen, som kan ses her:

Stramningen af klimakravene i 2025 er en betydelig stramning i forhold til grænseværdien på 12,0 kg CO2e/m2/år fra 2023, hvilket er positivt for den grønne omstilling af byggesektoren. De reducerede grænseværdier skal dog også ses i lyset af, at emissionsfaktorerne for fjernvarme og elektricitet bliver opdateret i 2025, hvilket giver en stor ”gratis” besparelse i sig selv, eftersom af energisektoren (også) udvikler sig i en mere grøn retning, og at vi derfor vil se et reduceret aftryk fra drift/opvarmning af bygningen.

Det ændrer dog ikke på, at det bliver stadig mere påkrævet, at byggerierne detailprojekteres, inden opførelsen kan påbegyndes. LCA skal indgå som en integreret del af designprocessen og være en styrende parameter. Når et byggeri først re sat i gang, uden at der er styr på materialevalg og klimaaftrykket, vil det være vanskeligt (og omkostningsfuldt), at styre projektet ind på rette kurs.

DMR kan hjælpe dit projekt i mål med klimakravene

For at overholde klimakravene er det optimalt, at der udføres en LCA-beregning allerede tidligt i designprocessen, som dokumenterer det forventede klimaaftryk, og som danner grundlag for den videre rådgivning ifm. konstruktions- og materialevalget i projekteringen.

Med en datadrevet tilgang til bæredygtighed integrerer vi både LCA (miljøpåvirkninger), Materialevalg (miljøskadelige stoffer) og LCC (totaløkonomi) i vores bæredygtighedsrådgivning, for at opnå et optimeret bygningsdesign med lavt klimaaftryk og minimering af skadelige stoffer i byggeriet. Det kalder vi i DMR for et sundt bygningsdesign.

Kontakt vores erfarne team og sammen kan vi sikre at dit byggeprojekt styres sikkert gennem klimakravene.

Kontaktpersoner

DGNB-auditor


Henning Lyng Madsen
Projectchef
+45 42 83 93 54
E-mail

DGNB-konsulent


Franz Breindahl Petersen
Projektleder
+45 25 50 55 26
E-mail

DGNB-konsulent


Søren Munck Rasmussen
Projectchef
+45 42 94 17 19
E-mail

Fagleder, LCA-specialist


Mikkel T. B. Volden
Bygningsingeniør
+45 61 76 42 50
E-mail

Afdelingsleder, DGNB-konsulent


Ronni Dreier Jørgensen
Kontorleder, fagchef
Diplomingeniør

+45 40 76 07 23
E-mail