LCA & LCC

LCA & LCC

LCA-beregninger på byggerier, konstruktioner og materialer jf. EN15978.

Vi er specialister i LCA (livscyklusvurderinger) og rådgiver om materialevalg og et optimeret bygningsdesign. En bygnings-LCA er en beregning af miljøaftrykket fra et enkelt materiale, en hel konstruktion eller en komplet bygning igennem en hel livscyklus. Betragtningen starter ved indvinding af råmaterialer og produktion af materialer, byggeprocessen, brugsfasen (bygningsdriften) til endt levetid samt potentialet for nyttiggørelse og genanvendelse.

Forudsætningen for en retvisende LCA-beregning er datakvalitet og metode med korrekte afgrænsninger og antagelser i beregningen. For at resultater i branchen kan sammenlignes med hinanden, er det vigtigt, at der benyttes samme metode til beregningerne og at gældende standarder følges (herunder EN15978, EN15804 samt ISO14040 og 14044).

Vores rådgivning

Med en datadrevet tilgang til bæredygtighed integrerer vi både LCA (miljøpåvirkninger), Materialevalg (miljøskadelige stoffer) og LCC (totaløkonomi) i vores bæredygtighedsrådgivning, for at opnå et optimeret bygningsdesign med lavt klimaaftryk og minimering af skadelige stoffer i byggeriet. Det kalder vi i DMR for et sundt bygningsdesign.

Vores rådgivning er således opbygget omkring miljøpåvirkninger, totaløkonomi og gode, bygbare konstruktioner uden brug af skadelige stoffer.

Livscyklusperspektiv i en bygnings-LCA, jf. EN15978

Introduktion til LCA

LCA står for Life Cycle Assessment eller på dansk: livscyklusvurdering. Historisk har fokus for bygninger været at reducere energiforbruget, men i dag ved man, at produktionen af byggematerialer medfører et energiforbrug og en påvirkning af det lokale og globale miljø. Dette kaldes indlejrede udledninger. En bygnings-LCA forsøger at sætte tal på klimapåvirkningerne, som energi og materialeforbrug i en bygning har over hele bygningens levetid, altså indvinding af råmaterialer til nedrivning/bortskaffelse. De forskellige faser som bygninger og materialer gennemgår kan ses på figuren ovenfor, hvor hver ”boble” medfører en klima- eller miljøpåvirkning. Desuden inkluderes transport af materialer og affaldsmængder. Det er typisk produktionen af materialer, samt energiforbruget til varme, der udgør den største del af klimapåvirkningerne fra bygninger.

Inkluderede moduler i en bygnings-LCA, jf. EN 15978

En bygnings-LCA er opdelt i 5 faser jf. den europæiske standard for udførelse af LCA på bygninger (DS/EN 15978):

  1. Produkt (A1-A3)
  2. Byggeproces (A4-A5) (omfattet af BR i 2025)
  3. Brug (B1-B7)
  4. Endt levetid (C1-C4)
  5. Nyttiggørelse (D)

 En bygnings miljøaftryk defineres som summen af faserne A, B og C.
Potentialet for genbrug, genanvendelse og nyttiggørelse (D) udtrykkes særskilt og betragtes som ”udenfor projektet”.

I praksis kan det være svært at indsamle den nødvendige viden til at udregne klimapåvirkninger fra alle bygningens livscyklusfaser, og på figuren ovenfor kan man se hvilke faser der typisk medregnes. I mørkegrøn ses faserne A1-A3 og C3-C4, som relaterer sig til produktion og bortskaffelse af byggematerialer. Hertil kommer B4, som medregner udskiftning af byggematerialer, fx udskiftning af vinduer, der sker i løbet af bygningens levetid. Hertil kommer energiforbruget i form af el og varme, der opgøres under B6. Potentialet for nyttiggørelse (typisk genbrug og genanvendelse) opgøres under modul D, som dog opgøres særskilt udenfor projektet.

Faserne (A1-A3, B4, B6, C3, C4 og D) skal medregnes for LCA’er som udføres i henhold til klimakravene i Bygningsreglementet, BR18, inkl. 2023-tillæg. I 2025 skærpes kravene og faserne A4-A5 vil også være omfattet af kravene. Yderligere faser kan medtages i en LCA, men kan i praksis være svære at opgøre, og er ikke en del af lovkravet indtil videre. Man må forvente, at der på sigt vil blive inkluderet flere moduler i LCA-beregninger på bygninger.

Datainput til en LCA-model

LCA-beregninger i byggeriet er typisk afhængige af datainput (ind-data) fra primært tre kilder:

  • Miljødata (generisk eller EPD)
  • Mængdeinput og konstruktionsbeskrivelser (typisk fra BIM model og tegningsmateriale)
  • Energirammeberegning (drift)

En LCA-beregning er altid direkte afhængig af disse tre input til modellen. Uanset hvor detaljeret man udfører sin LCA-model, vil den aldrig blive bedre en den ind-data man tager udgangspunkt i.

Vores løsning

Hos DMR er vi overbeviste om, at valide og brugbare resultater fra LCA-beregninger er afhængig af god input data (ind-data). Det vil sige korrekte mængder (typisk fra en BIM-model) og brug af den bedst tilgængelige miljødata for de givne konstruktioner.

Derfor har vi udviklet én af branchens største og mest omfattende og centraliserede databaser med miljødata, hvor vi opbygger konstruktioner og byggevarer med tilknyttet EPD-data fra producenterne. Vi udvider konstant databasen med nye konstruktioner og opdateret EPD-data fra en lang række programoperatører. Denne unikke løsning kalder vi for DMR® iLC-database.

Vi har derudover udviklet et enestående LCA-værktøj, som er baseret på en relationel databasestruktur og tilgås via en webapp. LCA-værktøjet er fuldt integreret med vores DMR® iLC-database og kan bl.a. importere mængder (schedules) direkte fra BIM-modeller samt eksportere LCA-projekter til softwaren LCAbyg (BUILD), for at understøtte transparens og en branchestandard inden for bygnings-LCA. Det sparer os samtidig for en masse manuelt arbejde og mindsker risikoen for menneskelige fejl i vores arbejde.

Vores løsninger betyder, at vi kan tilbyde alle vores kunder LCA-beregninger af høj kvalitet, som altid følger gældende standarder for bygnings-LCA (EN15978) og som har fuld transparens og dokumentation jf. ISO14044. Alle vores beregninger er baseret på opdateret miljødata af høj kvalitet fra DMR® iLC-database.

Vi har udviklet alle disse løsninger for at kunne tilbyde vores kunder den bedst mulige rådgivning til konkurrencedygtige priser, uden at gå på kompromis med vores høje faglighed og kvalitet.

Miljødata

Ét af de vigtigste input i LCA-modellen er valget af miljødata, som beskriver byggematerialers miljøaftryk, herunder klimaaftrykket (CO2e).

Typisk er kilderne til miljødata i en bygnings-LCA:

  • Generisk data: I Danmark er LCAbyg blevet branchestandarden for udførelse af LCA på bygninger jf. EN15978. I LCAbyg er der inkluderet en generisk database med miljødata fra Ökobau. Dermed er det den typisk kilde til generisk miljødata for LCA-beregninger på bygninger i Danmark.
  • EPD-data: EPD – Environmental Product Declaration eller på dansk Miljøvaredeklaration jf. EN15804, er en LCA-beregning som beskriver et produkt eller materiales miljøpåvirkninger igennem en livscyklusvurdering. En EPD kan være både branche- og produktspecifik. Miljødata fra en EPD anses for at være mere retvisende end generisk data, især for danske byggevare, da vi i Danmark benytter den tyske database for generisk data (Ökobau).

Det er hurtigt (og nemt) at benytte generisk miljødata. På den måde skal man ikke selv opsøge og EPD’er og efterfølgende indtaste dem i sin LCA-software, som både kan være en tidskrævende proces og en kilde til mange fejl, når man selv forsøger at indtaste en EPD, som typisk indeholder omregningsfaktorer, mange miljøpåvirkningskategorier fordelt over mange forskellige livscyklusfaser og nogle gange flere forskellige produkter.

Hos DMR kan vi tilbyde alle vores kunder de mange fordele ved DMR® iLC-database. En cetral database, som er udviklet in-house, med miljødata og EPD’er for en lang række materialer og bygningsdele. Databasen er grundlaget for at vi kan reducere tidsforbruget, udføre variantstudier og implementere LCA som en integreret del af designprocessen til gavn for tidsplan, økonomi og miljøaftryk på vores projekter.

Mængdeudtræk fra BIM

Typisk vil mængder på bygningsdele til LCA-modellen i en projektfase stamme fra den gældende BIM-model i projektet – noget som typisk er en tung og tidskrævende proces for de øvrige rådgivere i projektet.

Hos DMR kan vi, som noget helt unikt, tilbyde at udføre mængdeudtrækket direkte via schedules fra den aktuelle BIM-model. Mængderne importerer vi direkte ind i vores LCA-software, som er udviklet in-house, og som er fuldt integreret med både vores DMR® iLC-database, samt LCA-softwaren LCAbyg (BUILD). Det eneste det kræver er, at den ansvarlige rådgiver godkender det udførte mængdeudtræk, som skal benyttes i LCA-modellen.

Denne løsning sparer både mange ressourcer for hele projektteamet samtidig med at det letter arbejdsgange og skaber bedre transparens og dokumentation i den udførte LCA-beregning.

Usikkerheder i LCA-studier

LCA-beregninger er baseret på en række antagelser og forudsætninger igennem livscyklusfaserne. Det betyder, at alle LCA-beregninger indeholder en vis usikkerhed. Det er nødvendigt at italesætte og vurdere dette, så der ikke træffes fejlagtige beslutninger ud fra et forkert beslutningsgrundlag.

Derfor har vi udviklet en metode til vurdering af usikkerheder i LCA-studier jf. EN15978, som er baseret på en række vurderinger af både input datat (ind-data, som miljødata, mængdeinput/BIM model og energiberegning) og selve LCA-modellens detaljeringsniveau. Her spiller især miljødata en afgørende betydning for den vurderede usikkerhed. Der er således markant forskel på usikkerhederne for et LCA-studie som er baseret på hhv. generisk- eller EPD-data!

Læs mere om DMR’s usikkerhedsmatrice ved at klikke her

Kontaktpersoner

LCA-specialist


Mikkel Brivio Volden
Fagleder, bygningsingeniør
+45 61 76 42 50
E-mail

LCA-specialist


Anders Stokbro Ravn
Civilingeniør, LCA specialist
+45 40 76 06 33
E-mail