DMR har udviklet en metode til vurdering af usikkerheder i LCA-beregninger jf. EN15978.
LCA-beregninger er usikre af natur, da miljødata og antagelser om transportafstande ofte er gennemsnitlige. Mængder er baseret på ukomplette 3D-modeller og nogle materialer og materialegrupper udelades helt, eksempelvis fuger eller dele af de tekniske installationer.
Denne usikkerhed er sjældent dokumenteret i en bygnings-LCA. Softwaren LCAbyg, som oftest bruges til bygnings-LCA i Danmark, understøtter heller ikke denne funktion. Hos DMR mener vi, at denne faktor er meget vigtig at belyse – især når resultater fra LCA’er benyttes som beslutningsgrundlag. DMR har derfor udviklet en metode, der på baggrund af kvalitative vurderinger, kan estimere den samlede usikkerhed i LCA-beregninger, udført jf. EN15978 (f.eks. i LCAbyg).
Metoden skal både tage højde for kvaliteten/præcisionen af den anvendte data, hvor repræsentative
de udregnede mængder er, samt hvor detaljeret konstruktioner er opbygget i LCA-modellen.
Beskrivelse af metoden til vurdering af usikkerheder
DMR’s usikkerhedsmatrix vurderer usikkerhed på følgende 4 parametre:
- Datakvalitet – Miljødata
Anvendes der EPD- eller generisk miljødata? - Datakvalitet – LOD/mængder
Hvor retvisende er mængdeudtrækket fra modellen? Hvilket LOD er modelleret? - Detaljegrad – LCA-model
Hvor retvisende og detaljeret er konstruktioner modelleret i LCA-modellen? - Detaljegrad – Teknisk drift
Er den tekniske drift baseret på en Be18-beregning eller en antagelse?
Usikkerhedsmatrixen er baseret på ’Pedigree’-metoden, som er en videnskabelig metode til at udlede usikkerhedsfaktorer fra en kvalitativ vurdering af data i LCA-beregninger. Forskellen fra Pedigree-matrixen til DMR’s Usikkerhedsmatrix er først og fremmest, at vi vurderer usikkerheden i resultater, hvor Pedigree-matrixen vurderer usikkerheden i input. Dette er nødvendigt, da datasæt anvendt i en bygnings-LCA kan betragtes som en LCA i sig selv, hvor input-parametre som fx strømforbrug ikke kan ændres. Usikkerheden i resultater vurderes på baggrund af udgivet litteratur eller lignende.
Læs mere om pedigree-metoden og en detaljeret redegørelse for vores metode ved at downloade notatet nederst på denne side.
DMR’s Usikkerhedsmatrix
Den samlede usikkerhedsmatrix kan ses nedenfor:
De første tre parametre i matrixen, ”Miljødata”, ”LOD/mængder” og ”LCA-model” relaterer sig alle tre til de indlejrede miljøpåvirkninger, hvorimod påvirkningerne fra ”teknisk drift” relaterer sig til driftsfasen af bygningen. Da disse ikke er direkte relateret, vægtes usikkerhederne efter deres andel af den samlede påvirkning. Miljødata vurderes for hvert materiale, og den samlede usikkerhed herfra vægtes ift. deres indvirkning på det samlede resultat.
Det antages, at usikkerheden er normalfordelt og udregnes således vha. formlen:
For at få det fulde overblik over metoden og grundlaget for de valgte usikkerhedsfaktorer, anbefaler vi at downloade dokumentationsnotatet nedenfor.
Download dokumentationsnotat
Vi har valgt at gøre vores dokumentationsnotat frit tilgængeligt, som danner grundlaget for DMR’s Usikkerhedsmatrix.
Vi opfordrer branchen til vidensdeling og til altid at vurdere og kommunikere usikkerheder i LCA-studier.
Inputs, kritik og kommentarer til vores metode for vurdering af usikkerheder i bygnings-LCA er meget velkomne, og kan sendes direkte til én af vores LCA-specialister fra afdelingen for Bæredygtigt Byggeri.
Kontakt derfor en af vores nøglemedarbejdere hvis du har et projekt som du ønsker en drøftelse omkring.