Indeluft, VOC & aldehyder

Indeluft, VOC & aldehyder

Bæredygtigt byggeri har fokus på kvaliteten af indeluften i bygninger.

Hos DMR tilbyder vi rådgivning om og udførelse af indeluft målinger, med fokus på flygtige organiske forbindelser (VOC’er) og aldehyder.

I DGNB-regi er der fastlagt grænseværdier for indhold af VOC’er og aldehyder, og kriteriet er et ”knok-out”-kriterium, hvilket betyder, at byggeri ikke kan opnå certificering, hvis koncentrationerne ikke overholder de fastsatte grænseværdier.

Ved svanemærket byggeri er der ligeledes krav om måling for VOC’er og aldehyder.

VOC’er og aldehyder er kemiske forbindelser, der er tilsat forskellige byggematerialer, møbler, malinger, fuger og andre produkter, som bruges i byggeriet. Disse stoffer kan have en positiv indvirkning på materialeegenskaberne, men en negativ indvirkning på indeklimaet, og udgør sundhedsrisici for de mennesker der opholder sig i bygningen.

I det bæredygtige byggeri er der derfor et særligt fokus på at undgå disse stoffer, og særligt de grupper af stoffer som er meget sundhedsskadelige, de karcinogene, mutagene og reproduktionsskadelige stoffer.

For at forhindre en høj forekomst af stofferne, er et fokuspunkt, er at der tidligt i projekteringsfasen er taget stilling til hvilke produkter og materialer som skal indgå i byggeriet. Læs mere om materialevalg her.

Indeluft målingerne udføres når byggeriet er i afleveringsklar tilstand. Resultatet af målingerne afspejler dermed den indeluft som brugerne efterfølgende mødes af.

Forskellige stoffer har forskellige afgasningsprofiler, dvs. hastigheder for hvor hurtigt VOC’er og aldehyder afdamper fra materialet.

Et eksempel kunne være en fuge, som først er blød og formbar i nogle timer/dage. Sidenhen er den elastisk i nogle år, for til sidst at blive hård, slipper vederlaget, og skal udskiftes. Dette kunne være et eksempel på at nogle tilsætningsstoffer fordamper på få timer/dage, og andre over noget længere tid. I fugens levetid vil dens egenskaber ændre sig i takt med at indholdet af stoffer i fugen ændrer sig, som illustreret herunder.  

Hos DMR er vi eksperter i at udføre målingerne, samt at analysere og vurdere resultaterne fra laboratoriet. Vi arbejder tæt sammen med vores kunder for at sikre, at alle krav bliver opfyldt. Hvis en eller flere målinger skulle vise forhøjede niveauer af enkelte stoffer, har vi kompetencerne til at bistå med kildeopsporingen, så eventuelle fejl kan rettes, og byggeriet kan certificeres.

Hvordan udføres målingerne?

1. Forberedelse og planlægning:

Før målingerne påbegyndes, arbejder vi tæt sammen med kunden for at udarbejde en måleplan der sikrer, at målingerne udføres i relevante områder af bygningen. Dette inkluderer typisk rum, der er repræsentative for de anvendte materialer og indretningstyper.

2. Prøvetagning:

Indeluftprøverne udføres ved hjælp af specialpumper, som vi i DMR har fået produceret særligt til formålet. Dette sikrer, at resultaterne er nøjagtige og repræsentative for de faktiske forhold i bygningen. For at opnå pålidelige resultater skal bygningen være i normal drift, hvilket betyder, at ventilation og opvarmning skal fungere som tiltænkt og projekteret.

3. Laboratorieanalyse:

De opsamlede luftprøver sendes til akkrediteret laboratorium, hvor de analyseres for indholdet af VOC’er og aldehyder. Laboratoriets metoder overholder internationale standarder og sikrer, at resultaterne er præcise og pålidelige.

4. Rapportering:

Vi udarbejder en detaljeret rapport, der præsenterer måleresultaterne i et overskueligt format, herunder med opnåede point i DGNB-regi. Som bilag til rapporten vedlægges laboratorieresultaterne samt foto,- og tegningsbilag som dokumentere prøvetagningsstederne.

Vil du høre mere om luftmålingerne eller ønsker et tilbud, så kontakt en af vores bæredygtighedsrådgivere.

Kontaktpersoner

Afdelingsleder, DGNB-konsulent


Ronni Dreier Jørgensen
Kontorleder, fagchef
Diplomingeniør

+45 40 76 07 23
E-mail

DGNB-konsulent


Franz Breindahl Petersen
Projektleder
+45 25 50 55 26
E-mail

Bygningskonstruktør


Alexander Pinstrup Mosdal
Projektleder, bygningskonstruktør
+45 41 30 35 42
E-mail

DGNB-konsulent


Andreas Brinch Hedevang Vendelbo
Projektleder, bygningskonstruktør
+45 41 30 35 43
E-mail