Natur og miljø er særligt beskyttet i Natura 2000 områderne, og desuden er en række dyre- og plantearter beskyttet på grund af Habitatdirektivet, uanset hvor arterne forekommer. De beskyttede arter er opført på direktivets bilag IV (bilag IV arter), og omfattes af bestemmelserne i direktivets artikel 12. Der må ikke gennemføres projekter, der kan beskadige yngle- og rasteområder for bilag IV arterne, og myndighederne er forpligtiget til at vurdere konsekvensen i forhold til disse inden der gives tilladelse til gennemførelse af projekter.
DMR har erfaring med både væsentlighedsvurdering og konsekvensvurdering i relation til habitatvurdering af bilag IV-arter og Natura 2000, og har erfaring med kortlægning og vurdering af yngle- og rasteområder for bilag IV arter f.eks. flagermus, padder og markfirben.
Opgaverne løses typisk i forbindelse med miljøkonsekvensvurderinger eller miljøvurderinger af planer, da de ofte er en naturlig del af disse, men kan også løses som en selvstændig opgave.
Natur- og habitatvurderinger kan være afgørende for om et konkret projekt, f.eks. en bygge- anlægsopgave, kan gennemføres, hvorfor det er vigtigt så tidligt som muligt i processen at få gennemført disse vurderinger, så man kan se om der er forhold, der kan få afgørende betydning for projektets økonomi og i sidste ende om projektets gennemførelse er realistisk eller om der skal ske tilpasninger i projektet for at undgå, at skade naturområderne.
Rådgivningen omfatter f.eks. kortlægning og overvågning af biodiversitet, arter og naturtyper (f.eks. bilag IV-arter, beskyttede naturtyper, habitatnaturtyper, invasive arter, rødlistede arter og §3-natur).
Desuden kan rådgivningen omfatte planlægning og forslag til afværgeforanstaltninger i form af biotopforbedringer og etablering af erstatningsnatur eller andre afværgeforanstaltninger, hvis det er nødvendigt for at det konkrete projekt kan gennemføres.
Kontakt os for rådgivning og konkrete tilbud.